Sposób przygotowania:
galantyna z kury
Ugotować rosół z kości kury, oczyszczonych nóżek, skrzydełek i żołądka oraz jarzyn. Mięso wieprzowe opłukać, udusić z cebulą i tłuszczem. Namoczyć bułkę w rosole, odcisnąć. Przyrządzić nadzienie: mięso cielęce, słoninę, bułkę i uduszone mięso wieprzowe przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Do masy dodać soli, pieprzu gałki muszkatołowej, jaja- wyrobić masę. Mięso z kury rozłożyć, ściąć płatki mięsa z większych skupisk i równomiernie rozłożyć je, posolić, posmarować nadzieniem tak, aby cały płat miał jednakową grubość, ułożyć wzdłuż ozór pokrojony w kostkę, mięso zwinąć w roladę, zaszyć, zawinąć w ściereczkę i owiązać sznurkiem. Roladę włożyć do wrzącego, odcedzonego rosołu, gotować na małym ogniu przez ok. Dwie godziny. Po ugotowaniu zebrać tłuszcz z rosołu, roladę ostudzić w wywarze. Nazajutrz do wywaru dodać żelatynę, galaretę zastudzić, pokroić w szerokie trójkąty. Mięso pokroić w dość grube talarki nie mieszając ich kolejności, ułożyć na długim półmisku, przybrać jarzynami i zalać galaretą.