Sposób przygotowania:
Galareta z nóżek wieprzowych
Nóżki i mięso opłukać, wraz z marchewkami, cebulą i przyprawami zalać zimną wodą. Gotować powoli przez 3-4 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Marchewki wyjąć, gdy będą prawie miękkie i zostawić do galarety. Osolić dopiero pod koniec gotowania. Wywar odcedzić, obrać mięso, pokroić w kostkę. Wywar przyprawić do smaku rozgniecionym czosnkiem. Przyszykować miseczki, na dnie każdej układać według uznania- pokrojoną na plasterki ugotowaną marchewkę, groszek, kukurydzę lub ugotowane i pokrojone jajko. Na to wyłożyć pokrojone mięso, zalać wywarem i ostudzić, wstawić do lodówki do skrzepnięcia. Przed podaniem zebrać tłuszcz z powierzchni galarety i wyłożyć ją na półmisek przybrany sałatą lub natką pietruszki. Pokroić na porcje, pokropić octem lub cytryną. SMACZNEGO :)