misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Galaretka słodko-kwaśna

  • 30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 69

Nagroda dnia w konkursie Przepis na Łowicz - gratulujemy. Efektowna i bardzo smaczna przekąska na wyjątkowy wieczór...

Galaretka słodko-kwaśna

Składniki:

Galaretka słodko-kwaśna

 

  • 1 mały słoik sosu słodko - kwaśnego ”Łowicz”
  • Ok. ¾ l wywaru mięsno –warzywnego
  • 1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody + 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 20 plasterków szynki
  • 150g serka kanapkowego, śmietankowy (twarożek)
  • 2-3 łyżki mleka
  • Sól do smaku
  • Ewentualnie pieprz

 

Sposób przygotowania:

Galaretka słodko-kwaśna
Płaską łyżeczkę żelatyny namoczyć w zimnym mleku, dodać szczyptę soli do smaku. Pozostałą żelatynę zalać ½ szklanki zimnego wywaru . Sos słodko-kwaśny wymieszać z pozostałym wywarem aby otrzymać 800-900ml płynu. Żelatynę namoczoną w mleku rozpuścić w kąpieli wodnej(gorącej) i wymieszać z serkiem, w razie potrzeby doprawić do smaku solą. Serek nakładać na plasterki szynki i zwijać w rulony, układać w naczyniach w których przygotowujemy galaretkę. Żelatynę namoczoną w wywarze rozpuścić w kąpieli wodnej(gorącej) i wymieszać z wywarem słodko-kwaśnym, w razie potrzeby można doprawić do smaku solą i pieprzem. Wywarem zalać przygotowane wcześniej ruloniki z szynki. Odstawić do stężenia. Wyjąc na półmisek i dowolnie ozdobić. SMACZNEGO!

Tagi:

sosy szynka