Sposób przygotowania:
Galaretka z golonki indyczej :
Golonkę ułożyć w wąskim garnku razem z obrana włoszczyzną . Dodać liść laurowy i ziele angielskie , goździk, zrumienioną na patelni cebulę ( na suchej patelni rumienić całą cebulę ).Zalać wodą i gotować na małym gazie 2 godziny( wywar odparuje o połowę ) .Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1/2 litra rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania - jak by się wygotowało więcej to dolać wrzątku ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem roztartym z odrobiną soli . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole .Golonkę z indyka obrać ze skóry , kości i ścięgien . Mięso drobno pokroić . W pojemniczku do zastygania układać na dno plasterki marchewki, groszek , ćwiartki jajek, a potem mięso . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .