gosia19761

gosia19761

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Galaretka z kurczaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne galaretki ...

Galaretka z kurczaka

Składniki:

Galaretka z kurczaka

 

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z kurczaka
Ugotować mocny wywar z kurczaka, warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli (gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości).
Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić.
Odmierzyć 1 litr rosołu (tyle powinno zostać z gotowania), doprawić maggi, pieprzem mielonym, czosnkiem.
W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę, a potem rozpuścić ją w gorącym rosole.
Kurczaka obrać. Mięso drobno pokroić. Do filiżanek (miseczek lub pojemniczków) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką, usiekaną zieloną pietruszkę, mięso, zielony groszek, ćwiartki jajek na twardo. Zalać rosołem z żelatyną. Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.