Sposób przygotowania:
Galaretkowa niespodzianka
Ciasto I: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier oraz żółtka, cały czas miksując. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem oraz kakao, dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy 35 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwie części.
Ciasto II: również żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie do ubitej piany z białek dodajemy porcjami żółtka oraz cukier, miksujemy. Pod koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy ostrożnie łyżką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu w upieczonym biszkopcie wykrawamy szklanką dziurki.
Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia.
Masa: na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru, odstawiamy do wystudzenia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, porcjami dodajemy przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta: na biszkopt kakaowy wykładamy połowę masy, przykrywamy biszkoptem z dziurkami. W dziurki wlewamy gęstniejącą galaretkę. Rozsmarowujemy drugą połową masy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu kakaowego. Wierz ciasta polewamy polewą czekoladową.
Ciasto II: również żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie do ubitej piany z białek dodajemy porcjami żółtka oraz cukier, miksujemy. Pod koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy ostrożnie łyżką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu w upieczonym biszkopcie wykrawamy szklanką dziurki.
Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia.
Masa: na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru, odstawiamy do wystudzenia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, porcjami dodajemy przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta: na biszkopt kakaowy wykładamy połowę masy, przykrywamy biszkoptem z dziurkami. W dziurki wlewamy gęstniejącą galaretkę. Rozsmarowujemy drugą połową masy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu kakaowego. Wierz ciasta polewamy polewą czekoladową.