Sposób przygotowania:
Szafranowe galaretki z kurczaka
Umyć i ułożyć w garnku udko. Obrać, umyć i przekroić na kawałki włoszczyznę. Dodać włoszczyznę do kurczaka. Dorzucić ziele, pieprz, liść laurowy i goździk. Zalać wodą . Dodać 1/2 łyżeczki maggi w płynie lub kilka sporych gałązek świeżego lubczyku( i szczypty soli). Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym 1-1,5 godziny, aż mięso będzie odpadać od kości a bulion wygotuje się do objętości ok. 2,5 szklanki. Wyjąć mięso i warzywa. Obrać mięso ze skórek , chrząstek i kości i rozdrobnić. Kawałek marchewki pokroić w drobne kawałki ( resztę marchewki, selera i pietruszkę dodać do sałatki). Do bulionu wrzucić nitki szafranu Namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę. Jajka pokroić w szesnastki lub jeszcze drobniej. Poukładać w foremkach mięso, jajko, groszek i marchewkę. Bulion zagotować. Przecedzić. Dodać żelatynę. Dobrze wymieszać .Ostrożnie zalać foremki z mięsem. Zostawić by ostygły. Przestawić do lodówki i zostawić do zakrzepnięcia. Podawać z kawałkiem cytryny lub limonki do skropienia. Oczywiście można wylać galaretkę w większych ( lub nawet jednym ) pojemnikach. * Jest jeden problem - zapomniałam się, że silikonowe foremki są miękkie i gdy będę ję przenosić po ostygnięciu do lodówki to przy ucisku zawartość się pomiesza ( i guzik z dekoracyjnego ułożenia) , a i może sie wylewać. Dałam jakoś radę - ale proponuję ustawiać foremce na jakiejś tacce która wejdzie na półkę lodówki - ułożyć kurczaka bardzo rozdrobnionego , dodatki , zalać bulionem z żelatyną i wstawić całość do lodówki.