SUPERPRZEPIS

Giuwacz

  • kolia71
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Giuwacz Więcej zdjęć (3)

Pyszne danie bułgarskie, czyli połączenie mięsa i warzyw

Składniki:

Giuwacz

 

 

Sposób przygotowania:

Giuwacz
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę 2 cm.

Rozgrzać w dużym garnku (rondlu) olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Zalać 1 szklanką wody, wsypać 2-3 łyżki warzywka i dusić ok. 1 godzinę.

W międzyczasie przygotować warzywa – umyć i oczyścić. Marchew, pietruszkę, paprykę, cukinię i cebulę pokroić w nieduże kawałki (kostkę).

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Czosnek obrać i posiekać. Papryczkę chili również drobno pokroić.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć chwilę, dodać marchewkę z pietruszką i smażyć 5 min. Pod koniec duszenia mięsa dodać podsmażoną marchewkę do garnka, dusić dalej razem. Następnie na pozostałym tłuszczu podsmażyć paprykę z cukinią, wrzucić do mięsa wraz z pomidorami i papryczką chili.

Wszystko razem dusić pod przykryciem jeszcze ok. 40 min., pod koniec dodać pastę pomidorową, paprykę w proszku, doprawić solą i pieprzem.

Nałożyć na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki.

Giuwacz można podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.
Giuwacz
pyyszne
Giuwacz
Mięso i warzywa należy pokroić w kostkę