Sposób przygotowania:
Giuwacz
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę 2 cm.
Rozgrzać w dużym garnku (rondlu) olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Zalać 1 szklanką wody, wsypać 2-3 łyżki warzywka i dusić ok. 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować warzywa – umyć i oczyścić. Marchew, pietruszkę, paprykę, cukinię i cebulę pokroić w nieduże kawałki (kostkę).
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Czosnek obrać i posiekać. Papryczkę chili również drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć chwilę, dodać marchewkę z pietruszką i smażyć 5 min. Pod koniec duszenia mięsa dodać podsmażoną marchewkę do garnka, dusić dalej razem. Następnie na pozostałym tłuszczu podsmażyć paprykę z cukinią, wrzucić do mięsa wraz z pomidorami i papryczką chili.
Wszystko razem dusić pod przykryciem jeszcze ok. 40 min., pod koniec dodać pastę pomidorową, paprykę w proszku, doprawić solą i pieprzem.
Nałożyć na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki.
Giuwacz można podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.
Rozgrzać w dużym garnku (rondlu) olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Zalać 1 szklanką wody, wsypać 2-3 łyżki warzywka i dusić ok. 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować warzywa – umyć i oczyścić. Marchew, pietruszkę, paprykę, cukinię i cebulę pokroić w nieduże kawałki (kostkę).
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Czosnek obrać i posiekać. Papryczkę chili również drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć chwilę, dodać marchewkę z pietruszką i smażyć 5 min. Pod koniec duszenia mięsa dodać podsmażoną marchewkę do garnka, dusić dalej razem. Następnie na pozostałym tłuszczu podsmażyć paprykę z cukinią, wrzucić do mięsa wraz z pomidorami i papryczką chili.
Wszystko razem dusić pod przykryciem jeszcze ok. 40 min., pod koniec dodać pastę pomidorową, paprykę w proszku, doprawić solą i pieprzem.
Nałożyć na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki.
Giuwacz można podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.