Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Giuwecz wg Buni :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Giuwecz to bardziej rodzaj potrawy niż konkretna potrawa . Rodem z kuchni bułgarskiej , serbskiej czy kaukaskiej .Taki gulasz z warzywami .

Giuwecz wg Buni :

Składniki:

Giuwecz wg Buni :

 

  • 0,5 kg mięsa chudego od szynki pokrojonego jak na gulasz
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 średniej wielkości ogórki
  • 2 marchewki
  • 4 średnie cebule
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 puszka pomidorów bez skórki z sokiem ( lub smażone , obrane 4 dojrzałe pomidory )
  • 4 roztarte ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • przyprawa typu Vegeta
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Giuwecz wg Buni :
Mięso posolić , popieprzyć , posypać papryką i usmażyć na rumiano na tłuszczu .Na patelnię wlać wodę , zagotować i wlać do garnka .Warzywa pokroić ( marchew , ogórki cukinię w plasterki, cebulę w piórka , ziemniaki w grube pół plasterki , papryki w paski ).Do garnka z grubym dniem włożyć mięso, cebulę, ziemniaki, marchew .Posypać Vegetą .Dusić 45 minut. Dołożyć paprykę ,ogórki, cukinię i ogórki , pokrojone pomidory z puszki z sokiem , czosnek. Dusić 30 minut przy odkrytej pokrywce . Doprawić do smaku przyprawami.
Podawać jako danie jednogarnkowe posypane natką pietruszki ( można też dodać inne zioła zależnie od upodobania )