Książka Kucharska: Smaki Japonii

Gjoza - pierogi azjatyckie

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Chińskie pierogi po japońsku

Gjoza - pierogi azjatyckie

Składniki:

Gjoza - pierogi azjatyckie

 

  • ciasto z przepisu: ciasto podstawowe na pierogi azjatyckie

 

  • nadzienie: 350 gram mielonego mięsa (wieprzowiny)
  • 500 gram kapusty (można użyć kapusty pekińskiej lub pomieszać obie)
  • pęczek warzywa nira (zastąpić startym czosnkiem 1g )
  • 1łyżka oleju sezamowego (w/g gustu)
  • sos do maczania: 1łyżka soja sosu
  • 1/2 łyżeczka octu (w/g gustu)
  • 1łyżka oleju do smażenia

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gjoza - pierogi azjatyckie
Są dwie metody. Pierwsza:dobrze poszatkowaną kapustę zasypać łyżką soli i ugnieść ręką.Odstawić na trochę aby odeszły soki.Odcisnąć. Druga : podgotować kapustę trochę ,poszatkować drobno(ja używam robota kuchennego :) odcisnąć sok. Do miski ze zmielonym mięsem dodać odciśniętą kapustę, czosnek ,olej sezamowy.Dobrze wymieszaċ. Zrobić pierogi. Smażyć do zarumienienia ok.2 minuty a następnie zalać 1/2 szklanki wody wymieszanej z 1 łyżeczką mąki .Pzykryć patelnię pokrywką.Gdy woda wyparuje pierogi bedą miały chrupiącą skórkę. Można posypać szczypiorkiem lub polać trochę olejem sezamowym. Aby zobaczyć jak robią to eksperci proszę wejść na : http://www.namja.jp/gyoza/shop/shop01.html