Sposób przygotowania:
Gnocchi ze szpinakiem i serkiem ricotta
Ugotować lub upiec ziemniaki w mundurkach. Obrać, przecisnąć przez praskę. Lekko przestudzić. Na stolnicę przesiać mąkę, pośrodku umieścić ziemniaki, dodać jajko, pokrojone liście szpinaku sparzone wrzątkiem i odsączone z wody oraz ser ricotta. Wyrabiać energicznie kilka minut. Uformować wałeczki o średnicy 1,5 cm, przeturlać po mące, kroić na kawałki ok. 1 cm. Każdą kluskę wygnieść widelcem lub tarką. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić, wrzucić gnocchi na wrzątek. Gotować do wypłynięcia, odcedzić. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć na nim krótko rozdrobniony czosnek. Rozłożyć gnocchi na półmisek, polać stopionym masłem. Posypać tartym parmezanem.