Sposób przygotowania:
Gołąbek orientalny w rosole
Ryż ugotować jak zwykle al'dente - odcedzić .Cebulę obrać i drobno pokroić - tak samo por iusmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto.Natkę pietruszki umyć i usiekać. Imbir obrać i utrzeć. Przygotować farsz mieszając mięso, ryż , cebulę, por, natkę, imbir . Doprawić do smaku solą , pieprzem, sosem sojowym , anyżem, curry, cukrem .
Kapustę doprowadzić do wrzenia ułożona w dużym garnku zalaną wodą.Zdejmowaćkolejno sparzone największe liście . Na środek liścia kłaść farsz( dobrze jest liście lekko stłuc drewnianym tłuczkiem do mięsa po ,, nerwach " by zmiękły ).. Składać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet.
Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty . Ułożyć w garnku gołąbki . Zalać bulionem .Wrzucić obrane i pokrojone w ozdobne gwiazdki marchewki i listki Kafiru. Dusić 1 godzinę. Wyjąć gołąbki z garnka . Doprawić bulion do smaku . Podawać układając w miseczce gołąbek ( można ozdobnie obwiązać go szczypiorkiem ).
Oblewać bulionem , posypać usiekanym szczypiorem . Do każdej porcji włożyć kilka plasterków marchewki i Tatsoi lub Roszponkę .
*Zamiast ryżu można zrobić farsz z makaronem ryżowym cienkim - wtedy zalewa się opakowanie makaronu wrzątkiem , jak napuchnie odcedza , kroi drobno i dodaje do farszu tak samo jak ryż .
**Tatsoi --warzywo podobne wyglądem do Roszponki o smaku kalarepy skrzyżowanej z rzodkiewką
Kapustę doprowadzić do wrzenia ułożona w dużym garnku zalaną wodą.Zdejmowaćkolejno sparzone największe liście . Na środek liścia kłaść farsz( dobrze jest liście lekko stłuc drewnianym tłuczkiem do mięsa po ,, nerwach " by zmiękły ).. Składać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet.
Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty . Ułożyć w garnku gołąbki . Zalać bulionem .Wrzucić obrane i pokrojone w ozdobne gwiazdki marchewki i listki Kafiru. Dusić 1 godzinę. Wyjąć gołąbki z garnka . Doprawić bulion do smaku . Podawać układając w miseczce gołąbek ( można ozdobnie obwiązać go szczypiorkiem ).
Oblewać bulionem , posypać usiekanym szczypiorem . Do każdej porcji włożyć kilka plasterków marchewki i Tatsoi lub Roszponkę .
*Zamiast ryżu można zrobić farsz z makaronem ryżowym cienkim - wtedy zalewa się opakowanie makaronu wrzątkiem , jak napuchnie odcedza , kroi drobno i dodaje do farszu tak samo jak ryż .
**Tatsoi --warzywo podobne wyglądem do Roszponki o smaku kalarepy skrzyżowanej z rzodkiewką
Polpal
Nie wiem skąd ci się taki pomysł wziął na gołąbki w rosole i to w orientalnym smaku - ten przepis to jeszcze jeden super przepis do kolekcji.
Nie robię gołąbków często ale następnym razem będą one właśnie takie, nie wiem kiedy i nie koniecznie kropka w kropkę bo wiesz jak to jest - robi się po swojemu - coś ujmie, coś doda. Gdyby człowiek mieszkał bliżej Polski to musiałabyś mnie zaprosić do siebie choćby na kilka godzin.
Babciagramolka
Hi hi -dziękuję . U mnie z gołąbkami to jest tak . Jak już sie za nie wezmę to robie kilka wersji na raz ( przepis jest z całej porcji ) ale każdy rodzaj robię dzieląc farsz na 4 części i dusząc osobno. Mam potem 4 różne rodzaje gołąbków na jaki ś czas za jednym zawracaniem sobie głowy z parzeniem kapusty .A potem drugie podejście z jeszcze innymi ( w sosie grzybowym , koperkowym itd ) .
A te orientalne są fantastyczne - można jeszcze ostrzej doprawić przyprawy tajskimi lub chińskimi .