Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kto nie lubi takich pysznych gołąbków

Gołąbki

Składniki:

Gołąbki

 

  • 50 g mięso wieprzowe mielone,
  • Sól,
  • tłuszcz,
  • 1 szt cebula,
  • 5 g śmietana,
  • 2,5 g mąka,
  • 4 g koncentrat pomidorowy,
  • 10 g ryż,
  • 150 g kapusta biała obgotowana,
  • 1 szt jajka,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki
Z kapusty rozdzielić liście. Zagotować ilość wody z tłuszczem, dwa razy większą niż objętość ryżu. Dodać opłukany ryż, zamieszać, podgotować na małym ogniu. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na złoty kolor. Przestudzony ryż wymieszać z mięsem, cebulą z jajkiem, solą i pieprzem. Na liściach z kapusty nakładać nadzienie, zawijać gołąbki, włożyć do rondla, zalać wodą i dusić do miękkości. Pod koniec gotowania wlać koncentrat pomidorowy rozmieszany z wodą, lekko wymieszać. Sos można zagęścić śmietaną połączoną z mąką.