Sposób przygotowania:
Gołąbki 5
Najpierw wycinamy głąb z kapusty i całą główkę wsadzamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy mięso do gołąbków. Mielimy w maszynce mięso, cebule, czosnek i kajzerkę, która wcześniej namaczamy w wodzie i odsączamy z jej nadmiaru. Dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku i przyprawę do mięsa mielonego. Całość mieszamy. Na ugotowane liście kapusty kładziemy porcję mięsa i zawijamy. Zawijamy najpierw od siebie, potem podwijamy boki i zwijamy do końca ścisło. Tak przygotowane gołąbki wsadzamy do garnka, który wykładamy 2-3 liśćmi kapusty. Na górze przykrywamy tak samo 2-3 liśćmi. Całość zalewamy wodą i doprawiamy liśćmi laurowymi, kminkiem i zielem angielskim. Gotujemy do miękkości a na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy maggi do smaku.