Misia_

Misia_

Kucharz
[Przepisów: 16]

Gołąbki bez zawijania

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam to danie; o wiele mniej czasu pochlania niz tradycyjne golabki a smakuje rownie pysznie :)

Gołąbki bez zawijania

Składniki:

Gołąbki bez zawijania

 

  • 0,5kg mieska mielonego
  • 0,5szt sredniej glowki kapusty pekinskiej
  • 1 torebka ryzu
  • 1 jajko
  • 4-5 lyzek bulki tartej
  • maka
  • olej
  • sol,pieprz
  • bulion w kostce (najlepiej drobiowy)
  • koncentrat pomidorowy
  • smietanka

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania
* kapuste poszatkowac i sparzyc okolo 15 min.*ryz ugotowac w osolonej wodzie*odsaczona kapuste i ugotowany ryz dodac do mieska jak rowniez jajko dodac sol,pieprz i bulke tarta - wszystkodokladnie wymieszac*z tak przygotowanej masy robimy owalne kotleciki, ktore lekko splaszczamy i obtaczamy w mace*podsmazamy je na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor*przekladamy do garnka i zalewamy bulionem w ktorym to dusimy je na malym ogniu 20-30 min.*w tym czasie przygotowujemy sos*koncentrat pomidorowy (jakiejs lepszej marki bo sa gesciejsze) zasmazamy na patelni na malym ogniu po 2-3 min. smazenia dodajemy pol szklanki wody caly czas mieszajac * kiedy koncentrat polaczy sie z woda doprawiamy go jeszcze do smaku wedle wlasnego uznania(ja dodaje lyzke vegety i jest smaczny)po czym laczymy sos ze smietanka i odrobina maki dla zageszczenia* wyciagamy gotowe golabki z bulionu, ktore przekladamy do wczesniej przygotowanego sosiku pomidorowego