Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gołąbki drobiowe w sosie pieczarkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Najczęściej robię gołąbki z ryżem z kapusty białej w sosie pomidorowym . Te są bardziej delikatne w smaku

Gołąbki drobiowe w sosie pieczarkowym

Składniki:

Gołąbki drobiowe w sosie pieczarkowym

 

  • 12 wierzchnich liści z kapusty białej ( sparzonych przy zdejmowaniu – jak przy normalnych gołąbkach )
  • 25 dag mięsa mielonego drobiowego
  • 10 dag kaszy jęczmiennej
  • 3 cebule
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki sosu sojowego grzybowego
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej
  • 2 łyżki mąki
  • 30 dag pieczarek

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki drobiowe w sosie pieczarkowym
Ze sparzonych liści białej kapusty ściąć gruby nerw tak by nie uszkodzić liścia.. Cebule drobno pokroić i usmażyć na 3 łyżkach oleju. Pieczarki podzielić na pół . Jedną część pokroić na plasterki, a drugą bardzo drobno. Usmażyć na patelni na maśle ( 2 łyżki ) na rumiano i zdjąć z patelni. Na tym samym maśle podsmażyć na rumiano drobno pokrojone pieczarki . Kaszę jęczmienną ugotować na sypko . Mięso , cebulę , kaszę , sos sojowy, pieprz i majeranek, drobno pokrojone i usmażone pieczarki i dokładnie wymieszać . Na każdy liść kłaść farsz . Zawijać tak jak tradycyjne gołąbki, podwijając brzegi pod spód. Gołąbki układać w szerokim garnku , posypać pieczarkami ułożone w garnku gołąbki ( dodając tłuszcz ze smażenia). W 1,5 litrze gorącego wywaru z parzenia liści rozpuścić kostkę bulionową i zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny .Zlać wywar z gotowania gołąbków . Zrobić białą zasmażkę z mąki z 2 łyżkami oleju i 1 łyżką masła . Rozprowadzić wywarem z duszenia gołąbków zmieszanym ze śmietaną . Wlać do garnka z gołąbkami . Zamieszać poruszając garnkiem . Dusić na małym gazie 15 minut. Doprawić sos sosem sojowym grzybowym jeśli trzeba .

Podawać w sosie z ziemniakami, pieczywem lub same jak kto woli .