eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Gołabki Eli z farszem ziemniaczanym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczna odmiana gołąbków.

Gołabki Eli z farszem ziemniaczanym

Składniki:

Gołabki Eli z farszem ziemniaczanym

 

  • 1 kapusta biała(z dużymi liśćmi)
  • olej do blanszowania kapusty
  • 2 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 dkg grzybów
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • sól,pieprz
  • 2 sosy pieczarkowe(mogą być inne-według gustu)

Sposób przygotowania:

Gołabki Eli z farszem ziemniaczanym
Ugotowane ziemniaki utłuc i przestudzić.Pokrojony w kostkę boczek wysmażyć,wyjąć skwarki,dodać posiekaną cebulę,pokrojone grzyby,przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć,aż grzyby będą miękkie i soki odparują.Przestudzić,dodać do ziemniaków,dołożyć skwarki,doprawić solą i pieprzem(dość dużo),dokładnie wymieszać.Z kapusty wyciąć głąb(głęboko) i włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą z dodatkiem oleju.Stopniowo zdejmować zbanszowane liście,przepłukać zimną wodą i osączyć.Na liście układać porcje farszu,zwijać gołąbki,układać dość ciasno w brytfance.Sos przygotowaĆ według przepisu na opakowaniu,zalać gołąbki.Przykryć brytfankę,wstawić do piekarnika(180 stopni)i piec około 1 godziny.Smacznego!