Gołąbki inaczej 11

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Są bardzo smaczne i naprawdę sycące

Gołąbki inaczej 11

Składniki:

Gołąbki inaczej 11

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki inaczej 11
1. Kaszę oraz ryż ugotować i ostudzić. Suchy chleb namoczyć w wodzie. Kapustę włożyć do garnka i ugotować. Gdy zmięknie lekko ostudzić, oderwać liście i odciąć z nich twarde nerwy. 2. Obrane cebule i mortadelę oraz oczyszczone pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na małym ogniu, nie doprowadzając do zrumienienia. Zawartość patelni ostudzić i połączyć z mięsem mielonym, kaszą, ryżem, odciśniętym chlebem oraz jajkami. Składniki wymieszać, po czym doprawić vegetą oraz pieprzem. Farsz nakładać na liście kapusty, po czym zwinąć je, tworząc gołąbki. Czynność powtarzać do wykorzystania całego farszu. 3. Dno garnka wyłożyć połową pozostałych liści z kapusty. Na nie położyć przygotowane gołąbki. Na wierzchu rozłożyć pozostałe liście kapusty. Całość zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Kostki rosołowe rozpuścić we wrzątku i wlać do garnka z gołąbkami. Można je też dodatkowo polać sosem pomidorowym lub koperkowym. Gotować do miękkości. W razie potrzeby gołąbki podlać odrobiną wody lub bulionu