Sposób przygotowania:
Gołąbki leniwe w kiszonej kapuście
Poszatkowana kapustę dodałam do mięsa wymieszanego z ryżem, cebulą, czosnkiem, jajkami, bułką tartą która ma za zadanie zwiazac gólabka/klopsa i doprawiłam wg uznania solą i pieprzem. Formujemy kotlety i obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiano. Przekładamy na bok. Kapuste kiszoną lekko odsaczyłam przez chwilowe trzymanie jej w wodzie. Bałam sie ze potrawa bedzie za kwasna jeśli dam ja prosto z woreczka. Dno garnka wyłożyłam warstwą kiszonej kapusty, na to plastry cebuli, posypałam czerwoną papryka, pieprzem i dałam czesc pasty harrisy co nie jest konieczne jeśli nie macie to mozna dac ostrej papryki za to lub wegierskiej paprykowej pasty. Na tej warstwie ułożyłam cześć gołąbków, przykryłam kiszoną kapustą. Czynności powtórzyłam. Zawartość garnka zalałam bulionem. Dusiłam jakies 40min na małym ogniu pod przykryciem. Na koncu doprawiłam sos dodajac koncentrat pomidorowy, przyprawy, natke i odrobine cukru bo sos wydawał mi sie kwasnawy. Ale obawy były bezpodstawne bo wyszło pysznie. Córka najpierw spałaszowła jednego gołabka/klopsa prosto z patelni i pochwaliła bo to był jej pierwszy gołąbek zjedzony w całosci. Zawsze zostawia liscie a zjada srodek. taka forma bardziej jej odpowiadała. A potem z sosem i kapusta wrecz sie zachwyciła i kazała robic czesciej
Jojo
kraj