Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Gołąbki mojej teściowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Gołąbki w naszym domu często goszczą na stole ... kulinarny smak mojej rodziny

Gołąbki mojej teściowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki mojej teściowej

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki mojej teściowej
Liście z włoskiej kapusty oparzamy, Kaszę oraz ryz gotujemy w osolonej wodzie. Mięso gotujemy do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie mięso mielimy razem z kaszą. Przekładamy do miski, dodajemy ryż ugotowany na sypko oraz pokrojoną drobniutko paprykę i posiekaną w większe kawałki pietruszkę, dodajmy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Uzyskany farsz zawijamy w liście, układamy w garnku o szerokim dnie, zalewamy wodą i pomidorami (powinny być lekko przykryte) i gotujemy na małym ogniu przez około 2h. Następnie część gołąbków przekładamy na patelnie, podpiekamy, zalewamy sosem z garnka, w kubeczku w około 100 - 150 ml rozrabiamy 2 łyżki mąki i zalewamy sos, dokładnie mieszamy, podgotowujemy kilka chwil i podajemy. Pozostałe gołąbki z garnka zazwyczaj wędrują do zamrożenia.
Gołąbki mojej teściowej
gołąbki przekładamy na patele przesmażamy i podlewamy sosem
Gołąbki mojej teściowej
w kubeczku przygotowujemy roztrzepaną mąkę
Gołąbki mojej teściowej
Gołąbki gotujemy w sosie przez chwil kilka