zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Gołąbki na niby

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ja nazywam je leniwymi gołąbkami bo nie zawija się je w liście kapusty.

Gołąbki na niby Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki na niby

 

  • GOŁĄBKI:
  • 1 kg mielonej cielęciny z wieprzowiną
  • 500g włoskiej kapusty-posiekanej
  • 2 starte marchewki
  • 2 starte pietruszki
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 3 jaja
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól,pieprz
  • maka pszenna do opanierowania
  • SOS:
  • 1/2 l śmietany
  • 5 ząbków czosnku-drobno pokrojonych
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki na niby

GOŁĄBKI: Ze wszystkich składników wyrobić masę,z której formujemy małe klopsiki i panierujemy w mące.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) i obsmażamy gołąbki ze wszystkich stron (mozna nawet trochę przypalić ale nie do przesady-z umiarem).Przekładamy je do garnka i podlewamy bulionem z kostki.Dusimy ok.15-20 min. SOS: Na patelni rozgrzać masło,dodać czosnek i chwilę poddusić,dodać trochę mąki,póżniej przecier (ściągnąć do tej czynności patelnię z ognia).Dodać trochę bulionu w którym gotują się bołąbki-zagotować.Dodać osoloną śmietanę,sól,pieprz i pietruszkę-gotować przez chwilę.Gdy jest za gęsty można jeszcze dodać bulionu spod gołąbków. Sosem polewać gotowe gołąbki.

Gołąbki na niby
Wszystkie składniki mieszamy
Gołąbki na niby
formujemy małe klopsiki i panierujemy w mące pszennej.
Gołąbki na niby
Opanierowane w mące gołąbki smażymy na goracym oleju na brązowy kolor.