Sposób przygotowania:
Gołąbki nadziewane kaszą gryczaną
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, wyciąć gorzki głąb. Główkę włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem. Wyjmować mięknące liście i ścinać grubsze nerwy. Jajka ugotowana twardo, studzić, obrać i drobno posiekać. Seler oczyścić i pokroić w kostkę, podsmażyć na gorącym oleju. Kaszę wymieszać z jajkami, selerem, i twarożkiem. Całość doprawić solą, pieprzem i oregano oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na liście kapusty łyżką kłaść nadzienie z kaszy i formować w gołąbki. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Na dnie rondla kłaść boczek, na nich mniejsze liście kapusty , a na nich nasze gołąbki. Na wierzchu ułożyć kilka mniejszych liści. Całość zalać osoloną wodą. Przykryć i dusić około pół godziny. Pomidory sparzyć i pokroić na kawałki, dodać w połowie duszenia do gołąbków.