Sposób przygotowania:
Gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami
Przygotować duży garnek wrzątku. Kapustę umyć, wykroić głąb. Całą główkę włożyć do wrzątku i podgotować ok. 5 minut. Wyjąć, osączyć na sicie, ostudzić i zdjąć całe, dobre liście. Drewnianym tłuczkiem zmiażdżyć główne nerwy liściowe. Resztki obgotowanej kapusty zachować.
Ziemniaki zetrzeć na tarce (w malakserze), nie odlewać soku, na grubszej tarce zetrzeć 3 cebule, a dwie pokroić na drobno i przyrumienić na maśle., dodać namoczone i odciśnięte bułki, kaszę sparzyć wrzątkiem i zmielić w maszynce razem z resztkami obgotowanej kapusty. Wszystko dobrze wymieszać dodając sól i pieprz. Nadzienie powinno być rzadkie, żeby płyn spulchnił kaszę. Nakładać porcjami na liście i zwijać grube wałki, zawijając do wewnątrz boki.
Gołąbki ułożyć ciasno w rondlu, zalać wrzątkiem lub bulionem warzywnym, oprószyć solą i dusić powoli na bardzo małym ogniu z listkiem laurowym. Można też wstawić do piekarnika, dolewając w razie potrzeby wody.
Gdy gołąbki będą miękkie zrobić sos: Posiekać cebulę, zrumienić na złoty kolor, zalać śmietaną do sosów, dodać szczyptę cukru, doprowadzić do wrzenia mieszając, gołąbki wyłożyć na półmisek i polać sosem.
Ziemniaki zetrzeć na tarce (w malakserze), nie odlewać soku, na grubszej tarce zetrzeć 3 cebule, a dwie pokroić na drobno i przyrumienić na maśle., dodać namoczone i odciśnięte bułki, kaszę sparzyć wrzątkiem i zmielić w maszynce razem z resztkami obgotowanej kapusty. Wszystko dobrze wymieszać dodając sól i pieprz. Nadzienie powinno być rzadkie, żeby płyn spulchnił kaszę. Nakładać porcjami na liście i zwijać grube wałki, zawijając do wewnątrz boki.
Gołąbki ułożyć ciasno w rondlu, zalać wrzątkiem lub bulionem warzywnym, oprószyć solą i dusić powoli na bardzo małym ogniu z listkiem laurowym. Można też wstawić do piekarnika, dolewając w razie potrzeby wody.
Gdy gołąbki będą miękkie zrobić sos: Posiekać cebulę, zrumienić na złoty kolor, zalać śmietaną do sosów, dodać szczyptę cukru, doprowadzić do wrzenia mieszając, gołąbki wyłożyć na półmisek i polać sosem.