Sposób przygotowania:
golabki nadziewane ziemniakami tartymi
z umytej kapusty wykroic glab kapuste wlozyc do garnka z wrzaca woda i gotowac 20 minut po przestudzeniu odzielic liscie a nerwy zmiazdzyc tluczkiem ziemniaki obrac i zetrzec na tarce o malych oczkach soku nie odlewac .cebule posiekac polowe przysmazyc na smalcu dodac do utartych ziemniakow kasze gryczana sparzyc i zmielic razem z namoczona bulkami i resztkami obgotowanej kapusty wszystkie nadzienia wymieszac dodac pieprz i sol nadzienie bendzie dosc rzadkie ale w czasie duszenia kasza sie spulchni podzielic je na tyle czessci ile jest lisci kapusty nakladac na kazdy z nich i zawijac grubu walki zaczynajac od nasady golabki ulozyc ciasno w rondlu zalac wrzatkiem i dusic okolo godziny na malym ogniu .SOS ; cebule posiekac i przyrumienic na smalcu na ciemno zloty kolor. zalac smietana posolic i dodac szczypte cukru ciagle mieszjac doprowadzic do wrzenia i zestawic z ognia na polmisku polozyc golabki i polc sosem