anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Gołąbki pieczone z boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo dobre gołąbki:)

Gołąbki pieczone z boczkiem

Składniki:

Gołąbki pieczone z boczkiem

 

  • główka kapusty
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 jajka
  • 2 torebki ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 30 dkg parzonego wędzonego boczku
  • sól+pieprz
  • szklanka bulionu z kostki
  • masło do posmarowania formy
  • sos pomidorowy
  • 1 kostka rosołowa knorr
  • ½ litra wody
  • listek laurowy
  • ½ łyżeczki magi
  • 1 łyżka mąki
  • sól +pieprz do smaku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Gołąbki pieczone z boczkiem
Mięso skręcić przez maszynkę,razem z cebulą.Dodać ugotowany ryż,jajka ,sól i pieprz,wyrobić masę.(doprawic smak wg własnego gustu)Z kapusty, dużym nożem wyciąć głąba.Zalać wodą i obgotowywać na małym ogniu, do miękkości,ściągać z główki ugotowane miękkie liście .
Zciąć z liści zgrubienia,nakładać farsz zwijać najpierw boki,potem przód.Każdy zwinięty gołąbek ,obwinąć plastrem boczku i układać w naczyniu żaroodpornym,wysmarowanym masłem.Podlać gołąbki szklanką bulionu, lub rosołu (z kostki)
Piec w 200ºC około 50 min od czasu do czasu polewając sosem.

Przepis na sos:Do wody dodać kostkę ,listek laurowy,koncentrat pomidorowy,maggi wszystko zagotować.Na końcu dodać mąkę,
rozrobioną z wodą i chwilę pogotować aż zgęstnieje.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Polać gołąbki.Smacznego