Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gołąbki po afrykańsku

  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą

Gołąbki po afrykańsku

Składniki:

Gołąbki po afrykańsku

 

  • główka białej kapusty
  • 150 g ryżu
  • 300 g bananów
  • 50 g rodzynków
  • 2/3 szkl śmietany
  • 1 szkl białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • curry

Sposób przygotowania:

Gołąbki po afrykańsku
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie wyjąć, oddzielić liście, ściąć grube nerwy nie uszkadzając liści. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, ugotować na półmiękko, odcedzić. banany umyć, obrać, pokrajać w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z ryżem i opłukanymi rodzynkami. Doprawić do smaku. Na przygotowanych liściach kapusty układać nadzienie, założyc brzegi do środka i zwijać w rulon. Ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, zalać winem i dusić do miękkości pod przykryciem.