Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gołąbki po ukraińsku 2

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kapusztę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą

Gołąbki po ukraińsku 2

Składniki:

Gołąbki po ukraińsku 2

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki po ukraińsku 2
Kapusztę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście, ściąć grube nerwy nie uszkadzając liści. Kaszę opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą (ok 1,5 szkl), przykryć. Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować na parze aż kasza będzie prawie miękka. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z przestudzoną kaszą, jajkami i zmielonym twarogiem. Doprawić do smaku. Na przygotowanych liściach kapusty układać nadzienie, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon, ułożyć w rondlu wylożonym liśćmi kapusty, zalać śmietanką i dusić pod przykryciem do miękkości.