Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gołąbki w sosie koperkowym :

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Odmiana w podawaniu gołąbków

Gołąbki w sosie koperkowym :

Składniki:

Gołąbki w sosie koperkowym :

 

  • 1 główka kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
  • 2 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
  • 3-4 usmażone na złoto cebule ( pokrojone drobno )
  • 1 pęczek usiekanego koperku
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie
  • 1 łyżki masła
  • 200 mll słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki mąka do zagęszczenia sosu

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki w sosie koperkowym :
Mięso wyrobić z ryżem , cebulą , koperkiem , jajkami i przyprawami . Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście , jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści ( z tej porcji powinno wyjść ok. 25-30 gołąbków ).Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu . Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich układać gołąbki zagięciami do dołu . Zalać wodą .Dusić 45 minut . W osobnym rondelku rozpuścić masło, wsypać pokrojony koperek i chwilę smażyć mieszając .Dodać mąkę .Zamieszać Wlać śmietankę i ½ litra wywaru z gotowania gołąbków .