Sposób przygotowania:
Gołąbki w sosie koperkowym :
Mięso wyrobić z ryżem , cebulą , koperkiem , jajkami i przyprawami . Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście , jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści ( z tej porcji powinno wyjść ok. 25-30 gołąbków ).Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu . Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich układać gołąbki zagięciami do dołu . Zalać wodą .Dusić 45 minut . W osobnym rondelku rozpuścić masło, wsypać pokrojony koperek i chwilę smażyć mieszając .Dodać mąkę .Zamieszać Wlać śmietankę i ½ litra wywaru z gotowania gołąbków .
Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich układać gołąbki zagięciami do dołu . Zalać wodą .Dusić 45 minut . W osobnym rondelku rozpuścić masło, wsypać pokrojony koperek i chwilę smażyć mieszając .Dodać mąkę .Zamieszać Wlać śmietankę i ½ litra wywaru z gotowania gołąbków .
eli_555
Natala1210
kinga