czarownica

czarownica

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Gołąbki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Za gołąbkami przepadają i mąż i syn!

Gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki:

Gołąbki w sosie pomidorowym

 

  • Główka białej kapusty
  • 300g.ryżu brązowego
  • 200g.kaszy jęczmiennej
  • 400g.mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa typu vegeta,pieprz,maggi,papryka ostra,sól
  • SOS POMIDOROWY:
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1 przecier pomidorowy
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki
  • 2,5 l.wody
  • 3/4 kostki masła
  • 2 kostki rosołowe,maggi,pieprz,liść laurowy,ziele angielski

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki w sosie pomidorowym
Z kapusty wyciąć głąb sparzyć w osolonej wodzie.Kasze i ryż ugotować na pół twardo.Cebulę podsmażyć na oleju.Połączyć ryż,kaszę,mięso i cebule,wgnieść czosnek doprawić do smaku,dokładnie wymieszać.Farsz zawijać w liście kapusty.Rondel wyłożyć liśćmi kapusty i układać gołąbki.

SOS:Cebulę zetrzeć na miazgę podsmażyć na maśle wlać wodę dodać przecier przyprawić.Mąkę roztrzepać w pół szkl.wody dolać śmietanę dokładnie wymieszać,gdy sos się zagotuje zagęścić go.

Rondel zalać sosem przykryć i piec w 200C.