SUPERPRZEPIS

Gołąbki w sosie z włoskimi ziołami

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Gołąbki  w sosie z włoskimi ziołami Więcej zdjęć (5)

Tym razem proponuję doprawienie ziołami włoskimi i nadanie im trochę innego smaku niż te codzienne.

Składniki:

Gołąbki w sosie z włoskimi ziołami

 

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
  • 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
  • 3-4 cebule ( pokrojone drobno )
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/4 pęczka świeżej mięty
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz mielony
  • oregano suszone
  • maggi w płynie
  • 1 łyżka masła
  • 1 przecier pomidorowy 30 % ( słoiczek 18 dag )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1,5-2 litrów bulionu warzywno- wołowego ( może być z kostki )

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki w sosie z włoskimi ziołami
Ugotować na pół twardo ryż - odcedzić dokładnie .
Cebulę obrać i drobno pokroić , a następnie usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto.
Usiekać umytą świeże zioła.
Przygotować farsz do gołąbków mieszając mięso, ryż , cebulę, 3/4 świeżych ziół . Doprawić do smaku solą , pieprzem, majerankiem ,oregano, maggi w płynie.
Kapustę parzyć ( ułożoną w garnku zalana wodą doprowadzać do wrzenia i zdejmować ostrożnie kolejno sparzone największe liście ).
Liście które mają zgrubienie u nasady wyrównać poprzez ścięcie ich ( zgrubień ) nożem ) .Na środek liścia nakładać farsz. Liść zwijać zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet.
Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty zabezpieczając gołąbki przed przypaleniem.
Ułożyć ściśle gołąbki . Zalać wodą . Dusić 1 godzinę.
Wyjąć gołąbki z garnka .
Do wywaru z gotowania dodać rozrobiony w nim koncentrat pomidorowy .
Na małej patelni rozgrzać masło - wrzucić resztę ziół i podsmażyć. Dodać do sosu.
Zagęścić sos mąką wymieszaną z zimną wodą . Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku.
Gołąbki  w sosie z włoskimi ziołami
Przygotować farsz z mięsa - ryżu i przypraw
Gołąbki  w sosie z włoskimi ziołami
Farsz zawijać w sparzone liście kapusty .
Gołąbki  w sosie z włoskimi ziołami
Gołąbki ułozyc w garnku i zalać bulionem warzywnym - dusić godzinę
Gołąbki  w sosie z włoskimi ziołami
Na bazie wywaru z duszenia gołąbków zrobić sos