Sposób przygotowania:
Gołąbki wg Koper
Mięso mieszamy z ugotowanym, ale twardawym ryżem, jajkiem i przyprawami (solą i pieprzem).
Z kapusty, za pomocą ostrego nożyka wycinamy głąb.
W dużym garnku gotujemy wodę, wkładamy do garnka kapustę- wycięciem do góry i gotujemy pod przykryciem. Można kapustę ostrożnie obracać w trakcie gotowania i wlewa gorącą wodę we wgłębienie. Kapusta powinna się sparzyć, a nie ugotować!
Wyjmujemy kapustę i ostrożnie zdejmujemy z niej liście, tak, żeby ich nie porwać i nie uszkodzić.
Bardzo twarde końcówki liści możemy powycinać, żeby łatwiej było zawijać gołąbki.
Na miękkim brzegu liścia kładziemy łyżkę farszu i zawijamy ciasto wszystkie gołąbki.
Marchewkę obieramy i kroimy w plastry.
Cebulę po obraniu kroimy w plasterki.
Na dnie dużego garnka układamy liście kapusty, na nich kładziemy połowę marchewki i cebuli i listki i ziele angielskie.
Układamy ciasną warstwę gołąbków zawinięciem do dołu. Na nich kładziemy resztę marchewki i cebuli, i układamy znowu tak samo, drugą warstwę gołąbków. Zalewamy wodą, do połowy wysokości i gotujemy pod przykryciem ok 1,5 godziny na małym ogniu aż kapusta zmięknie.
Do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.
Z kapusty, za pomocą ostrego nożyka wycinamy głąb.
W dużym garnku gotujemy wodę, wkładamy do garnka kapustę- wycięciem do góry i gotujemy pod przykryciem. Można kapustę ostrożnie obracać w trakcie gotowania i wlewa gorącą wodę we wgłębienie. Kapusta powinna się sparzyć, a nie ugotować!
Wyjmujemy kapustę i ostrożnie zdejmujemy z niej liście, tak, żeby ich nie porwać i nie uszkodzić.
Bardzo twarde końcówki liści możemy powycinać, żeby łatwiej było zawijać gołąbki.
Na miękkim brzegu liścia kładziemy łyżkę farszu i zawijamy ciasto wszystkie gołąbki.
Marchewkę obieramy i kroimy w plastry.
Cebulę po obraniu kroimy w plasterki.
Na dnie dużego garnka układamy liście kapusty, na nich kładziemy połowę marchewki i cebuli i listki i ziele angielskie.
Układamy ciasną warstwę gołąbków zawinięciem do dołu. Na nich kładziemy resztę marchewki i cebuli, i układamy znowu tak samo, drugą warstwę gołąbków. Zalewamy wodą, do połowy wysokości i gotujemy pod przykryciem ok 1,5 godziny na małym ogniu aż kapusta zmięknie.
Do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.