Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Gołąbki wg Koper

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gołąbki z farszem z indyka i ryżu

Gołąbki wg Koper Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki wg Koper

 

  • 500g mielonego mięsa z udźca indyka
  • 100g ryżu
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • główka kapusty
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Gołąbki wg Koper
Mięso mieszamy z ugotowanym, ale twardawym ryżem, jajkiem i przyprawami (solą i pieprzem).
Z kapusty, za pomocą ostrego nożyka wycinamy głąb.
W dużym garnku gotujemy wodę, wkładamy do garnka kapustę- wycięciem do góry i gotujemy pod przykryciem. Można kapustę ostrożnie obracać w trakcie gotowania i wlewa gorącą wodę we wgłębienie. Kapusta powinna się sparzyć, a nie ugotować!
Wyjmujemy kapustę i ostrożnie zdejmujemy z niej liście, tak, żeby ich nie porwać i nie uszkodzić.
Bardzo twarde końcówki liści możemy powycinać, żeby łatwiej było zawijać gołąbki.
Na miękkim brzegu liścia kładziemy łyżkę farszu i zawijamy ciasto wszystkie gołąbki.
Marchewkę obieramy i kroimy w plastry.
Cebulę po obraniu kroimy w plasterki.
Na dnie dużego garnka układamy liście kapusty, na nich kładziemy połowę marchewki i cebuli i listki i ziele angielskie.
Układamy ciasną warstwę gołąbków zawinięciem do dołu. Na nich kładziemy resztę marchewki i cebuli, i układamy znowu tak samo, drugą warstwę gołąbków. Zalewamy wodą, do połowy wysokości i gotujemy pod przykryciem ok 1,5 godziny na małym ogniu aż kapusta zmięknie.
Do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.
Gołąbki wg Koper
kapustę trzeba sparzyć i ostrożnie zdejmować z niej liście
Gołąbki wg Koper
Na miękkim końcu liścia układamy farsz i zawijamy ciasno gołąbki
Gołąbki wg Koper
Gołąbki układamy w garnku zawinięciem do dołu, żeby nie rozwinęły się w czasie gotowania
Gołąbki wg Koper
Gołąbki z farszem z indyka i ryżu z sosem pomidorowym