Sposób przygotowania:
Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu
Do miski przełożyłam mięsko zmielone dodałam jajo i przyprawy. Ugotowałam ryż ostudziłam i dodałam do mięsa. Pieczarki usmażone drobno pokrojone i odciśnięte z tłuszczu dodałam do farszu . Farsz wymieszałam. Kapustę sparzyłam. Zdjęłam liście i wydzielam twarde końcówki. Nakładałam farsz łyżką , zwijałam gołąbki. Wlałam olej do rondla rozgrzałam patelnie i ułożyłam gołąbki . Wyszło mi 12 szt i wszystko weszło do rondla. Usmażyłam gołąbki lekko z obu stron. Zalałam woda tak aby przykrywało gołąbki , dodałam rosołek i dusiłam kolo 40 minut. Dodałam przecier i śmietanę. Gołąbki wyszły pyszne.
zbysiowa
lalunia
Moja rodzina też je bardzo lubi a kardamon dodaję ciekawego smaku wołowinie.