lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pierwszy raz przygotowywałam gołąbki wołowe. Wyszły pyszne wręcz doskonałe w smaku, jak i w wyglądzie.

Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu

 

  • Mięso wołowe zmielone 500 gram
  • 1 woreczek ryżu
  • Sól szczypta
  • Pieprz biały szczypta
  • Chili mielone szczypta
  • Kardamon mielony szczypta
  • Jajko 1 szt.
  • Dodatkowo:
  • Przecier pomidorowy 200 gram
  • Śmietana 18% do zup 200 gram
  • Rosołek drobiowy 1 szt
  • pieczarki 300 gram

Sposób przygotowania:

Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu
Do miski przełożyłam mięsko zmielone dodałam jajo i przyprawy. Ugotowałam ryż ostudziłam i dodałam do mięsa. Pieczarki usmażone drobno pokrojone i odciśnięte z tłuszczu dodałam do farszu . Farsz wymieszałam. Kapustę sparzyłam. Zdjęłam liście i wydzielam twarde końcówki. Nakładałam farsz łyżką , zwijałam gołąbki. Wlałam olej do rondla rozgrzałam patelnie i ułożyłam gołąbki . Wyszło mi 12 szt i wszystko weszło do rondla. Usmażyłam gołąbki lekko z obu stron. Zalałam woda tak aby przykrywało gołąbki , dodałam rosołek i dusiłam kolo 40 minut. Dodałam przecier i śmietanę. Gołąbki wyszły pyszne.
Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu
Do miski przełożyłam mięsko zmielone dodałam jajo i przyprawy. Ugotowałam ryż ostudziłam i dodałam do mięsa. Pieczarki usmażone drobno pokrojone i odciśnięte z tłuszczu dodałam do farszu . Farsz wymieszałam.
Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu
Kapustę sparzyłam. Zdjęłam liście i wydzielam twarde końcówki. Nakładałam farsz łyżką .
Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu
Zwijałam gołabki najpierw wprzód , boki a potem zwijałam .
Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu
Wlałam olej do rondla rozgrzałam patelnie i ułożyłam gołąbki . Wyszło mi 12 szt i wszystko weszło do rondla. Usmażyłam gołąbki lekko z obu stron. Zalałam woda tak aby przykrywało gołąbki , dodałam rosołek i dusiłam kolo 40 minut.