gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Gołąbki z dodatkiem buraczków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowane gołąbki podaję na obiad z ziemniakami i surówką jako danie główne. Polecam - mają fajny smak.

Gołąbki z dodatkiem buraczków Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki z dodatkiem buraczków

 

Sos:

  • 4 szklanki wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Gołąbki z dodatkiem buraczków

ETAP 1:

Gołąbki z dodatkiem buraczków
Buraczki w łupinach gotujemy do miękkości.

Buraczki gotujemy w łupinach do miękkości, odcedzamy i studzimy.

ETAP 2:

Gołąbki z dodatkiem buraczków
Sparzoną kapustę dzielimy na pojedyncze liście.

Kapustę sparzamy i dzielimy na pojedyncze liście.

ETAP 3:

Gołąbki z dodatkiem buraczków
Do mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną i przyprawy.

Mięso mielone przekładamy do miski, po czym dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną i przyprawy. Mieszamy.

ETAP 4:

Gołąbki z dodatkiem buraczków
Do mięsa mielonego dodajemy potarte buraki.

Następnie buraki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do mięsa i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

ETAP 5:

Gołąbki z dodatkiem buraczków
Na liściu kapusty układamy mięso, zawijamy.

Masę nabieramy łyżką i wykładamy na liście kapusty. Kapustę z mięsem zwijamy na gołąbki i spinamy wykałaczkami.

ETAP 6:

Gołąbki z dodatkiem buraczków
Wodę z koncentratem pomidorowym i kostkami rosołowymi doprowadzamy do wrzenia.

Sos: Wodę zagotowujemy z kostkami rosołowymi i koncentratem pomidorowym.

ETAP 7:

Gołąbki z dodatkiem buraczków
Gołabki dusimy w sosie do momentu, aż kapusta będzie miękka.

W wywarze układamy gołąbki i dusimy je pod przykryciem do momentu, aż kapusta będzie miękka. Gołąbki wykładamy na talerz i polewamy sosem, który można zagęścić mąką wymieszaną ze śmietanką.


Tagi:

gołąbki