Sposób przygotowania:
Gołąbki z dodatkiem buraczkówETAP 1:
Buraczki gotujemy w łupinach do miękkości, odcedzamy i studzimy.
ETAP 2:
Kapustę sparzamy i dzielimy na pojedyncze liście.
ETAP 3:
Mięso mielone przekładamy do miski, po czym dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną i przyprawy. Mieszamy.
ETAP 4:
Następnie buraki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do mięsa i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
ETAP 5:
Masę nabieramy łyżką i wykładamy na liście kapusty. Kapustę z mięsem zwijamy na gołąbki i spinamy wykałaczkami.
ETAP 6:
Sos: Wodę zagotowujemy z kostkami rosołowymi i koncentratem pomidorowym.
ETAP 7:
W wywarze układamy gołąbki i dusimy je pod przykryciem do momentu, aż kapusta będzie miękka. Gołąbki wykładamy na talerz i polewamy sosem, który można zagęścić mąką wymieszaną ze śmietanką.