iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Gołąbki z kaszą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczne gołąbki z dodatkiem grzybów, nadają się nawet na Świąteczny stół.

Gołąbki z kaszą i grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki z kaszą i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą i grzybami
Kapustę sparzyć, ściągnąć z niej po jednym liściu,z liści ściąć twarde części. Ryż, kaszę i grzyby suszone ugotować (najlepiej wszystko osobno). Kaszę po studzeniu wymieszać z zimnym ryżem, dodać skręcone przez maszynkę grzyby. Pieczarki z cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać do farszu, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Farsz nakładać na środek liścia i zwinąć gołąbki, ułożyć ścisło w garnku, zalać do połowy wysokości osoloną wodą, dusić do miękkości pod przykryciem. Podawać z sosem pieczarkowym lub podsmażone na maśle.
Gołąbki z kaszą i grzybami
Zwinięte gołąbki ułożyć w garnku i zalać osolona wodą