Sposób przygotowania:
Gołąbki z grzybami i ryżem
Grzyby namoczyć na noc, ugotować i odcedzić a wywar grzybowy pozostawić. . Przygotować kapustę.Odrzucić wierzchnie uszkodzone liście, Pozbawić kapustę głąba i pooddzielać liście. Każdy liść blanszować w gotującej się osolonej wodzie ok 2 - 3 minuty, lub wstawić do wrzącej wody całą główkę kapusty i po 2-3 minutach zdejmować z niej sparzone liście. Po przestudzeniu z każdego liścia ściąć nożykiemzgrubiały nerw. Ugotować ryż na sypko. Drobno posiekaną cebulę udusić na maśle. Grzyby drobno posiekać, wymieszać z ryżem, cebulą, natką pietruszki, solą i pieprzem. Liście kapusty napełnić farszem, zwinąć z nich zgrabne gołąbki i ściśle ułożyć w naczyniu wyłożonym na dnie liśćmi lub pościnanymi nerwami z liści kapusty. Ułożone w rondlu gołąbki podlać wywarem z grzybów i dusić pod przykryciem 60 minut.. Podawać z makaronem, ziemniakami lub chlebem, polane sosem grzybowym lub pieczarkowym, i posypane natką pietruszki. Tym razem gołąbki zrobiłam z kapusty włoskiej.
Sarenka
msewka
kinga
Termar
Nawet robię je z czerwonej kapusty i w liściach winogronu.
A fotka - na moją prośbę zrobił mi ją pan fotograf, który robił fotki do gazetki "Mój przepis".
Termar
msewka
Nie wykluczone,że tak.Czasami kupuję tą gazetkę.
Termar
Ten mój przepis znajdziesz w listopadowym wydaniu, czyli nr 6 (9) listopad 2009 r.