Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Gołąbki z grzybami i ryżem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne jarskie gołąbki, najlepiej smakują podane na gorąco z sosem grzybowym. Wspaniałe na Wigilię.

Gołąbki z grzybami i ryżem

Składniki:

Gołąbki z grzybami i ryżem

 

  • kapusta włoska lub biała - 1 sztuka
  • ryż - 1 szklanka
  • cebula - 2 szt
  • masło - 3 łyżki
  • grzyby suszone - 8 dag
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z grzybami i ryżem
Grzyby namoczyć na noc, ugotować i odcedzić a wywar grzybowy pozostawić. . Przygotować kapustę.Odrzucić wierzchnie uszkodzone liście, Pozbawić kapustę głąba i pooddzielać liście. Każdy liść blanszować w gotującej się osolonej wodzie ok 2 - 3 minuty, lub wstawić do wrzącej wody całą główkę kapusty i po 2-3 minutach zdejmować z niej sparzone liście. Po przestudzeniu z każdego liścia ściąć nożykiemzgrubiały nerw. Ugotować ryż na sypko. Drobno posiekaną cebulę udusić na maśle. Grzyby drobno posiekać, wymieszać z ryżem, cebulą, natką pietruszki, solą i pieprzem. Liście kapusty napełnić farszem, zwinąć z nich zgrabne gołąbki i ściśle ułożyć w naczyniu wyłożonym na dnie liśćmi lub pościnanymi nerwami z liści kapusty. Ułożone w rondlu gołąbki podlać wywarem z grzybów i dusić pod przykryciem 60 minut.. Podawać z makaronem, ziemniakami lub chlebem, polane sosem grzybowym lub pieczarkowym, i posypane natką pietruszki. Tym razem gołąbki zrobiłam z kapusty włoskiej.