Sposób przygotowania:
Gołąbki z grzybami mun
Ryż zamoczyć na co najmniej 15 min przed gotowaniem. Gotować w lekko osolonej wodzie, co jakiś czas mieszając na koniec gotowania dodaję troszkę masła ryż robi się kleisty. Grzyby mun przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu kroimy w słupki. Wycinamy głąb z kapusty a całą główkę zanurzamy we wrzątku i obgotowujemy kilka minut. Następnie kolejno zdejmujemy sparzone liście. Wycinamy najgrubszą część liści. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle do zarumienienia, mieszamy ją razem z ryżem, grzybami mun i mielonym mięsem. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego. Farsz układamy na liściach kapusty, brzegi liści zawijamy do środka. Na dnie dużego rondla lub patelni rozgrzewamy tłuszcz. Układamy gołąbki i podsmażamy je z każdej strony uważając przy przewracaniu żeby się nierozpadły. 2-3 uszkodzone przy oddzielaniu liście siekamy i wrzucamy do gołąbków i podsmażamy razem możemy również dodać kilka posiekanych grzybów mun. Następnie zalewamy wszystko gorącą wodą dodajemy 1/2-1 kostki bulionowej, kilka ziaren pieprzy, ziela angielskiego i liść laurowy, szczyptę słodkiej papryki i 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Gotujemy pod przykryciem ok 35-40 minut obracając co jakiś czas gołąbki. Jeśli jest potrzeba dolewamy wody ale gorącej. Na koniec zagęszczamy sos mąką najpierw rozrobionej z sosem. Smacznego.
evita0007