margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Gołąbki z grzybami mun

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ulubione danie mojego męża. Mógłby takie gołąbki wcinać codziennie.

Gołąbki z grzybami mun Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z grzybami mun

 

  • główka białej kapusty młodej
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 3/4 szklanki ryżu
  • cebula
  • 1/2 opakowania grzybów mun Tao Tao
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (na jedną porcje patelni czyli na ok 4-5 gołąbków tyle mi się zmieściło)
  • kostki bulionowe (drobiowe lub wołowe)
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • słodka papryka
  • 1-2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Gołąbki z grzybami mun
Ryż zamoczyć na co najmniej 15 min przed gotowaniem. Gotować w lekko osolonej wodzie, co jakiś czas mieszając na koniec gotowania dodaję troszkę masła ryż robi się kleisty. Grzyby mun przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu kroimy w słupki. Wycinamy głąb z kapusty a całą główkę zanurzamy we wrzątku i obgotowujemy kilka minut. Następnie kolejno zdejmujemy sparzone liście. Wycinamy najgrubszą część liści. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle do zarumienienia, mieszamy ją razem z ryżem, grzybami mun i mielonym mięsem. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego. Farsz układamy na liściach kapusty, brzegi liści zawijamy do środka. Na dnie dużego rondla lub patelni rozgrzewamy tłuszcz. Układamy gołąbki i podsmażamy je z każdej strony uważając przy przewracaniu żeby się nierozpadły. 2-3 uszkodzone przy oddzielaniu liście siekamy i wrzucamy do gołąbków i podsmażamy razem możemy również dodać kilka posiekanych grzybów mun. Następnie zalewamy wszystko gorącą wodą dodajemy 1/2-1 kostki bulionowej, kilka ziaren pieprzy, ziela angielskiego i liść laurowy, szczyptę słodkiej papryki i 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Gotujemy pod przykryciem ok 35-40 minut obracając co jakiś czas gołąbki. Jeśli jest potrzeba dolewamy wody ale gorącej. Na koniec zagęszczamy sos mąką najpierw rozrobionej z sosem. Smacznego.
Gołąbki z grzybami mun
Etap 1
Gołąbki z grzybami mun
Etap 2
Gołąbki z grzybami mun
Etap 3
Gołąbki z grzybami mun
Etap 4