Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą i grochem
Groch zamoczyć na kilka godzin, następnie ugotować w osolonej wodzie. Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem 1 kostki rosołowej. W rondelku rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, drobno pokrojony boczek i kiełbasę, zrumienić. Do rondelka z kiełbasą wsypać ugotowany groch i kaszę, przyprawić do smaku solą. pieprzem i przyprawą maggi. Kapustę zanurzyć we wrzącej wodzie na kilka minut, wyjmować i zdejmować kolejne warstwy liści. Na każdy liść nakładać dużą łyżkę farszu i zwijać gołąbki. Dno rondla wyłożyć kiściami kapusty, na nich ciasno ułożyć gołąbki. Kostkę rosołową rozmieszać w 300 ml wrzącej wody, zalać gołąbki i dusić około 30 minut. Mąkę i koncentrat pomidorowy wymieszać w małej ilości wody, wlać do wywaru z gołąbkami, dodać posiekany czosnek i zagotować. Sos przyprawić solą, pieprzem, cukrem.