Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Gołąbki z kaszą i grochem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gołąbki podawać z sosem pomidorowym.

Gołąbki z kaszą i grochem

Składniki:

Gołąbki z kaszą i grochem

 

  • kapusta biała 1 szt
  • kasza jęczmienna 20 dag
  • groch łuskany 30 dag
  • kiełbasa 20 dag
  • boczek wędzony 15 dag
  • cebula 2 szt
  • kostka rosołowa 2 szt
  • olej 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • mąka 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą i grochem
Groch zamoczyć na kilka godzin, następnie ugotować w osolonej wodzie. Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem 1 kostki rosołowej. W rondelku rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, drobno pokrojony boczek i kiełbasę, zrumienić. Do rondelka z kiełbasą wsypać ugotowany groch i kaszę, przyprawić do smaku solą. pieprzem i przyprawą maggi. Kapustę zanurzyć we wrzącej wodzie na kilka minut, wyjmować i zdejmować kolejne warstwy liści. Na każdy liść nakładać dużą łyżkę farszu i zwijać gołąbki. Dno rondla wyłożyć kiściami kapusty, na nich ciasno ułożyć gołąbki. Kostkę rosołową rozmieszać w 300 ml wrzącej wody, zalać gołąbki i dusić około 30 minut. Mąkę i koncentrat pomidorowy wymieszać w małej ilości wody, wlać do wywaru z gołąbkami, dodać posiekany czosnek i zagotować. Sos przyprawić solą, pieprzem, cukrem.