Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Gołabki z kaszą i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Trudno powiedzieć która wersja gołąbków jest najlepsza. Ja jako ich smakosz, uwielbiam wszystkie

Gołabki z kaszą i ryżem

Składniki:

Gołabki z kaszą i ryżem

 

  • 10 dag kasza jęczmienna,
  • 10 dag ryż,
  • 40 dag mięso pieczone,
  • 2 szt cebula,
  • 1 łyżka smalec,
  • 1 szt kapusta,
  • 1 szt jajko,
  • 20 dag kiełbasa,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa maggi,
  • 2 łyżki oliwa

 

Sposób przygotowania:

Gołabki z kaszą i ryżem
Kapustę sparzyć w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Z główki zdjąć liście i ściąć twarde części. Ryż i kaszę ugotować w osolonej wodzie. Upieczone mięso i kiełbasę bardzo drobno pokroić lub zemleć w maszynce. Posiekaną cebulę zrumienić na smalcu.Do miski włożyć ryż, kaszę, mięso, kiełbasę, cebulę, wbić jajko, wymieszać. Przyprawić do smaku, Na każdy liść kapusty nałożyć nadzienie, złożyć brzegi do środka i zwinąć w rulon. Gołąbki ułożyć w rondlu, zalać bulionem i dusić.