Sposób przygotowania:
Goląbki z kaszy gryczanej
kapusty oderwać
4 liście (zachować do przykrycia gołąbków). Resztę poszatkować, obgotować przez 2-3 min. Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na oleju. Kapustę odcisnąć, połączyć z jajkami, kaszami, mięsem, podsmażoną cebulą. Doprawić i wymieszać.
Z masy uformować kotlety, obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju.
Kotlety ułożyć w naczy- niu żaroodpornym lub garnku, przykryć posmarowanymi tłuszczem liśćmi. Zalać 1 I wrzątku z przyprawami lub rosołu. Piec 60 min w temp. 190°C. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim danie na fąastępną godzinę.
Gołąbki z kaszą można podawać z puree ziemniaczanym, pieczywem, z dowolnym sosem lub sałatką ze świeżych warzyw.
4 liście (zachować do przykrycia gołąbków). Resztę poszatkować, obgotować przez 2-3 min. Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na oleju. Kapustę odcisnąć, połączyć z jajkami, kaszami, mięsem, podsmażoną cebulą. Doprawić i wymieszać.
Z masy uformować kotlety, obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju.
Kotlety ułożyć w naczy- niu żaroodpornym lub garnku, przykryć posmarowanymi tłuszczem liśćmi. Zalać 1 I wrzątku z przyprawami lub rosołu. Piec 60 min w temp. 190°C. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim danie na fąastępną godzinę.
Gołąbki z kaszą można podawać z puree ziemniaczanym, pieczywem, z dowolnym sosem lub sałatką ze świeżych warzyw.