Zochna

Zochna

Kucharz
[Przepisów: 19]

Gołąbki z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie gołąbki robiła moja mama:) Uwielbiam je-szkoda że szybko znikają .

Gołąbki z kiełbasą

Składniki:

Gołąbki z kiełbasą

 

  • Główka kapusty białej
  • 5-6 pęt kiełbasy (najlepiej różne rodzaje np.zwyczajna,kminkowa,śląska itp.)
  • 4 woreczki ryżu
  • sól,pieprz
  • pół kostki margaryny do smażenia
  • sos:
  • 1/2 litra wody
  • kostka rosołowa
  • przecier pomidorowy mały
  • śmietana 12 %
  • 2 łyżki mąki tortowej

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kiełbasą
Z kapusty wyciąć głąb ,umieścić kapustę w duzym garnku aby woda zakryła kapustę,posolić i pod przykryciem gotowac ok.10 min.wyjąć ,ostudzić i delikatnie pościągac liście wycinając grube nerwy. Ryż ugotować jak pisze na opakowaniu. Kiełbasę obrać ze skórek i zmielić przez maszynkę ,ja zgniatam widelcem- maszynki brak :(

Połączyć ugotowany ryż z kiełbasą ,solę i pieprzę do smaku.  Na każdy liść układamy porcję farszu na brzegu  i zwijamy najpierw  boki i  w rulon. Wkładam gołąbki do brytfanki.Dodaję połowę kostki margaryny do smażenia ok.2 szkl.wody i duszęna małym ogniu pod przykryciem ok.1 godz.

sos: Wodę gotuję z kostką rosołową dodaje koncentrat .Mąkę mieszam z kilkoma łyżkami śmietany i pół szkl.wody i wlewam do wody z koncentratem.Powinnolekko zgęstnieć ,doprawić maggi,solą i pieprzem.Często dodaję suszoną natkę pietruszki.Gotowe.