Sposób przygotowania:
Gołąbki z kiełbasą
Z kapusty wyciąć głąb ,umieścić kapustę w duzym garnku aby woda zakryła kapustę,posolić i pod przykryciem gotowac ok.10 min.wyjąć ,ostudzić i delikatnie pościągac liście wycinając grube nerwy. Ryż ugotować jak pisze na opakowaniu. Kiełbasę obrać ze skórek i zmielić przez maszynkę ,ja zgniatam widelcem- maszynki brak :(
Połączyć ugotowany ryż z kiełbasą ,solę i pieprzę do smaku. Na każdy liść układamy porcję farszu na brzegu i zwijamy najpierw boki i w rulon. Wkładam gołąbki do brytfanki.Dodaję połowę kostki margaryny do smażenia ok.2 szkl.wody i duszęna małym ogniu pod przykryciem ok.1 godz.
sos: Wodę gotuję z kostką rosołową dodaje koncentrat .Mąkę mieszam z kilkoma łyżkami śmietany i pół szkl.wody i wlewam do wody z koncentratem.Powinnolekko zgęstnieć ,doprawić maggi,solą i pieprzem.Często dodaję suszoną natkę pietruszki.Gotowe.
Połączyć ugotowany ryż z kiełbasą ,solę i pieprzę do smaku. Na każdy liść układamy porcję farszu na brzegu i zwijamy najpierw boki i w rulon. Wkładam gołąbki do brytfanki.Dodaję połowę kostki margaryny do smażenia ok.2 szkl.wody i duszęna małym ogniu pod przykryciem ok.1 godz.
sos: Wodę gotuję z kostką rosołową dodaje koncentrat .Mąkę mieszam z kilkoma łyżkami śmietany i pół szkl.wody i wlewam do wody z koncentratem.Powinnolekko zgęstnieć ,doprawić maggi,solą i pieprzem.Często dodaję suszoną natkę pietruszki.Gotowe.