alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Gołąbki z mięsem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chyba każdy je lubi :) Przynajmniej w mojej rodzinie wszyscy za nimi przepadamy. Można podać je np z sosem pomidorowym. Ja jednak po podduszeniu podsmażam je na masełku.

Gołąbki z mięsem i ryżem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki z mięsem i ryżem

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i ryżem
Kapustę myjemy, wycinamy głąb, wkładamy do wrzątku i parzymy co jakiś czas delikatnie ściągając liście. Gdy na końcu liście będą już male kapustę wyciągamy, studzimy i drobno szatkujemy. Mięso mielimy, ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na smalcu. Mięso, ryż, poszatkowaną kapustę i cebulę przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, kaszę i przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Z ostudzonych liści odcinamy twarde części. Na każdy nakładamy porcję farszu i zawijamy. Na spód dużego rondla wykładamy kilka liści kapusty, na to warstwami gołąbki. Podlewamy wodą i dusimy ok 40 min, az kapusta będzie miękka. Smacznego :)
Gołąbki z mięsem i ryżem
Mięso, ryz, cebulę, poszatkowaną kapustę, jaja, kaszę i przyprawy laczymy w misce
Gołąbki z mięsem i ryżem
Na każdy liść kapusty nakladamy porcję farszu i zawijamy goląbki