Sposób przygotowania:
Gołąbki z mięsem i ryżem
Kapustę myjemy, wycinamy głąb, wkładamy do wrzątku i parzymy co jakiś czas delikatnie ściągając liście. Gdy na końcu liście będą już male kapustę wyciągamy, studzimy i drobno szatkujemy. Mięso mielimy, ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na smalcu. Mięso, ryż, poszatkowaną kapustę i cebulę przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, kaszę i przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Z ostudzonych liści odcinamy twarde części. Na każdy nakładamy porcję farszu i zawijamy. Na spód dużego rondla wykładamy kilka liści kapusty, na to warstwami gołąbki. Podlewamy wodą i dusimy ok 40 min, az kapusta będzie miękka. Smacznego :)