zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2334]

Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami.

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Kolejna wersja tradycyjnych gołąbków.......

Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami.

Składniki:

Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami.

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 500 g ryżu
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 kostka rosołowa
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • woda

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami.
Z kapusty wyciąć tak zwanego głąba.
Do garnka wlać wodę i zagotować, posolić.
Włożyć kapustę i parzyć 10 minut.
Wyjąć kapustę, oddzielić liście.
Ryż ugotować w 1 litrze wody i lekko posolić.
Pieczarki i cebulę umyć i pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.
Ugotowany i przestudzony ryż wrzucić do miski, dodać pieczarki z cebulą i mięso, wymieszać i doprawić do smaku.
Na każdy liść kłaść po porcji farszu, zwijać gołąbki i układać w wyłożonym liśćmi kapusty garnku.
Na wierzch wrzucić kostkę rosołową.
Koncentrat wymieszać w 1 litrze wody z dodatkiem soli i pieprzu, zalać nim gołąbki, przykryć pokrywka i dusić na małym ogniu około 30 - 40 minut.
Wyjąć uduszone gołąbki, rozrobić mąkę ze śmietaną i zagęścić powstały sos, zagotować.
Do gotowego sosu włożyć z powrotem gołąbki.