aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Gołąbki z pęczakiem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polane sosem pieczarkowym smakują wyśmienicie

Gołąbki z pęczakiem i grzybami

Składniki:

Gołąbki z pęczakiem i grzybami

 

  • kapusta włoska lub zwykła 1 szt
  • pęczak 400 g
  • konserwa gulasz angielski 1 opakowanie
  • cebula 2 szt
  • pieczarki 20 dkg
  • grzyby kilka szt
  • ziemniaki surowe 4 szt
  • masło 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • kostka rosołowa 1 kostka

Sposób przygotowania:

Gołąbki z pęczakiem i grzybami
Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin po czym ugotować, odcedzić i drobno posiekać. Kapustę obgotować w całości i gdy zmięknie, wyjąć z wody, bardzo starannie osączyć, wystudzić i ostrożnie zdjąć liście. Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Dodać konserwę i dobrze wymieszać. Pieczarki obrać, opłukać i podgotować ok. 5 min, gdy ostygną pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać i podsmażyć ma odrobinie masła. Na koniec dodać ziemniaki starte na tarce jak na placki ziemniaczane. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na każdy liść kłaść porcję farszu, zwinąć gołąbki, lekko je spłaszczyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość podlać odrobiną rozpuszczonego rosołku i zapiec w piekarniku ok. 1 godz.