Bajka13

Bajka13

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Gołąbki z pieczarkami i papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne lekko pikantne gołabki z piekarnika.

Gołąbki z pieczarkami i papryką

Składniki:

Gołąbki z pieczarkami i papryką

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z pieczarkami i papryką
Odzielamy liście kapusty włoskiej , umieszczamy w garnku. Na każdy liść sypie odrobinę soli i na przemian zalewam wrzącą wodą. Zostawić na gazie około 8 min. Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy ryż , jajko , pokrojoną w kosteczke cebulę , paprykę , pieczarki oraz posiekany czosnek. 2 nieobgotowane liście szatkujemy i dodajemy do całości, doprawiamy przyprawami. Całość mieszamy i odstawiamy. W garnuszku gotujemy wodę , następnie wrzucamy do niej kostkę wieprzową , gotujemy i dodajemy pół słoiczka koncentratu pomidorowego. Naczynie żaroodporne wykładam liśćmi. Zparzone i miękie już liście kapusty , wykładam na deskę i lekko nożem przyciskam końcówkę , aby nie była za twarda. Do liści nakładamy nasz farsz i i zamykamy jak zwyczajne gołąbki. Gołąbki układamy w naczyniu , na wcześniej połozonych tam liściach. Całość zalewam bulionem. Wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 30 min. Po 30 min , dodajemy resztę koncentratu pomidorowego. Łyżeczką smaruję gołąbki. i piękę kolejne 30 min.