suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Gołąbki z włoskiej kapusty z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam na obiad dla całej rodziny. Z przepisu wychodzi ok 8 szt gołąbków.

Gołąbki z włoskiej kapusty z sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z włoskiej kapusty z sosem

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego;
  • 1/2 torebki ugotowanego ryżu;
  • 1 średniej wielkości cebula;
  • sól, pieprz, papryka mielona;
  • ok 8-10 szt liści kapusty włoskiej;
  • łyżeczka oleju;
  • keczup;;
  • szklanka rosołu
  • na sos:
  • 1szklanka wody;
  • 1 szklanka rosołu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 1 łyżeczka keczupu pikantnego;
  • bazylia, oregano, czubryca zielona;
  • łyżeczka mąki pszennej;
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki z włoskiej kapusty z sosem
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżeczce oleju. Następnie dodajemy do mięsa mielonego i razem z ryżem i przyprawami wyrabiamy (najlepiej ręką) na jednolitą masę. Liście z kapusty włoskiej myjemy i zanurzamy na ok 10 min we wrzątku aby zmiękły. Następnie odsączamy i w każdy listek wkładamy po ok 1 czubatej łyżce farszu. Zawijamy dokładnie każdego gołąbka i układamy jeden przy drugim w naczyniu żaroodpornym, zalewamy szklanką rosołu. Na koniec polewamy keczupem. Wkładamy do piekarnika o tem ok 150oC i pieczemy przez ok godzinę, W tym czasie przyrządzamy sos pomidorowy:
Rosół mieszamy z wodą rozrobioną z łyżeczką mąki, dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, przyprawy, doprawiamy do smaku i po zagotowaniu odstawiam. Po upieczeniu gołąbków polewamy sosem pomidorowym.
Gołąbki z włoskiej kapusty z sosem
Podane składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Gołąbki z włoskiej kapusty z sosem
Listście kapusty należy zanużyć na kilka minut we wrzątku
Gołąbki z włoskiej kapusty z sosem
Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żarodopornym i polewamy keczupem.
Gołąbki z włoskiej kapusty z sosem
Na koniec przygotowujemy sos pomidorowy.