szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Gołąbki zwyczajne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

najbardziej standardowe gołąbki, które robię najczęściej

Gołąbki zwyczajne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki zwyczajne

 

  • około kilogram dobrej jakości mięsa, najbardziej standardowo jest to łopatka wieprzowa
  • duża kapusta włoska (karbowana)
  • nitka do wiązania
  • 4 duże cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • dwa duże pomidory
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • torebka białego ryżu dobrze klejącego się
  • 2 kostki rosołowe, lub 0,5 l wywaru z warzyw
  • tłuszcz z kurczaka
  • 2 kostki knorr do mięs

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki zwyczajne
dużą sałatę karbowaną zamaczamy w jak największym garnku wrzątkiem. Gotujemy. Pierwsze liście w miarę miękkości odcinamy a pozostałe dalej dusimy w gotującej się wodzie.Liście osuszamy. Następnie robimy farsz. Mięso mielone wrzucamy do sporej misy. Pieprzymy i solimy.Ja robię to w ten sposób,że posypuje po wierzchu tworząc cienką warstwę pierzynki. Do mięsa dodaję podsmażone na maśle,dwie poszatkowane cebule, posiekany ząbek czosnku, oraz ugotowany i odcedzony ryż. Masujemy rękoma masę aż przestanie kleić się do dłoni. Wstawiamy około na 20 minut do lodówki. Tymczasem jeśli obierzemy już kapustę z liści, osuszamy je, na dłoń bierzemy kulkę farszu i zamykamy liść tak jak kopertę. Następnie zawijamy nicią jak prezent. Na dole garnka kładziemy liście te najmniejsze,nie nadające się do zawijania gołąbków. Dla mnie to jeden spory garnek i jeden średni. Następnie oblewamy je tłuszczem z kury, co tzn.Ja gdy piekę kurczaka tłuszcz który się z niego wytopi, zlewam. Następnie posypuje liście mieszanką suszu warzywnego i do garnka wkładam obraną cebulę w całości, pieprz do smaku, dwie kostki do mięs knorr, ziele angielskie i poszatkowane pomidory obdarte ze skórki (ja parzę skórkę i dokładnie wtedy ładnie schodzi). Gołąbki układamy obok siebie,zalewamy bulionem.Gotujemy około godziny. Następnie przecier rozrabiamy z 0,5 l wody i kostkami do mięs knorr, polewamy całość. Przykrywamy i gotujemy jeszcze około 40minut. Podajemy z ziemniakami i mizerią. ALE ja wolę zalać gołąbka wygotowaną wodą tak jak na zdjęciu;)
Gołąbki zwyczajne
gotowe mięso mielone do farszu
Gołąbki zwyczajne
róża z kapusty, gdy już jest prawie bez liści
Gołąbki zwyczajne
zestaw przypraw niezbędny do przygotowania
Gołąbki zwyczajne
Etap 4