Sposób przygotowania:
Golasy na liściu kapuścianym
Aby przygotować Golasy na liściu kapuścianym należy: ziemniaka obrać pokroić na kawałki i wrzucić do wrzątku. Ugotować w niewielkiej ilości wody i zmiąć nie odcedzając, dolac wody tyle by było litr , posolić i zagotować, wsypać kaszę i ugotować. Pozostawić pod przykryciem na ok pół godziny. Kaszę wyłożyć do miski i przestudzić. Wymieszać z serem, masłem i jajkiem, doprawic solą i pieprzem. W piekarniku rozgrzać kamień do temp 220 st ułożyć na nim liście kapusty a na nich spore owalne pierożki z kaszy i sera. Upiec na rumiany kolor ok 30 - 40 min . Można jeszcze pozostawić w gorącym piekarniku aż do przestygnięcia. Podawać z kefirem lub zsiadłym mlekiem.
Darth Vader
luna19
oj nie to nie ja je tak nazwałam .. :) Pod tą nazwą przyrządzała je moja babcia i prababcia :) Mama tego juz nigdy nie piekła ale pamietała jak sie je robi, więc są :)