Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Golonka peklowana w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Golonkę wymyć, przekrajac wzdłuż i usunąć kości. Nastepnie ulożyć w kamiennym lub

Golonka peklowana w galarecie

Składniki:

Golonka peklowana w galarecie

 

Sposób przygotowania:

Golonka peklowana w galarecie
Golonkę wymyć, przekrajac wzdłuż i usunąć kości. Nastepnie ulożyć w kamiennym lub porcelanowym naczyniu. Zagotowac 1 szkl wody z solą i wystudzić. Mięso natrzeć rozdrobnionymi przyprawami i zalać przestudzoną zalewą. Garnek z mięsem przykryć i przechowywac w chłodnym miejscu 3 dni. W tym czasie należy je 3-4 razy przewracać. Przed gotowaniem golonkę ciasno zwinąć, związać sznurkiem i ugotować a 1/2 l wody z dodatkiem włoszczyzny. Miękką golonkę wyjąć, ułożyć na deseczce, przykryć drugą i obciążyć, aby podczas studzenia lekko się spłaszczyła. Wywar odtłuścić. Przestudzoną golonkę ułożyć w salaterce, zalać tężejącym wywarem. Krajać w cienkie plasterki razem z galaretką po zupełnym zastudzeniu.