Sposób przygotowania:
Golonka wieprzowa w czerwonym sosie
Umyć i osuszyć golonki. Obrać warzywa - przekroić na połówki. Rozgrzać suchą patelnię i obsmażyć na niej do zrumienienia golonkę i warzywa. Dorzucić na patelnię liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, jałowiec i goździki. Chwilę podgrzewać by puściły aromat. Przełożyć wszystko do garnka. Na patelnie wlać pół szklanki wody i zagotować by zebrać smaki. Przelać na mięso. Dodać resztę wody i 1/2 łyżeczki soli. Gotować 2 godziny ( do miękkości mięsa). Wyjąć z wywaru. Wywar przecedzić- powinno go zostać po odgotowaniu 1 szklanka. Z golonki usunąć kość. Podzielić je ( ją ) na połówki. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło . Dołożyć ketchup, rozmaryn, miód , paprykę , pieprz . Wymieszać. Rozprowadzić wywarem. Przetrzeć do sosu rozgotowaną cebulę i por . Sos doprawić do smaku maggi. Włożyć kawałki golonki i dusić na bardzo małym gazie 15 minut . * Marchew , seler i pietruszkę można podać do golonki jako jarzynkę