Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Golonka wieprzowa w czerwonym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Najprościej jest nastawić golonkę by sie ugotowała do miękkości a potem chwilę jeszcze dusić w pikantnym sosie .

Golonka wieprzowa w czerwonym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Golonka wieprzowa w czerwonym sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Golonka wieprzowa w czerwonym sosie
Umyć i osuszyć golonki. Obrać warzywa - przekroić na połówki. Rozgrzać suchą patelnię i obsmażyć na niej do zrumienienia golonkę i warzywa. Dorzucić na patelnię liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, jałowiec i goździki. Chwilę podgrzewać by puściły aromat. Przełożyć wszystko do garnka. Na patelnie wlać pół szklanki wody i zagotować by zebrać smaki. Przelać na mięso. Dodać resztę wody i 1/2 łyżeczki soli. Gotować 2 godziny ( do miękkości mięsa). Wyjąć z wywaru. Wywar przecedzić- powinno go zostać po odgotowaniu 1 szklanka. Z golonki usunąć kość. Podzielić je ( ją ) na połówki. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło . Dołożyć ketchup, rozmaryn, miód , paprykę , pieprz . Wymieszać. Rozprowadzić wywarem. Przetrzeć do sosu rozgotowaną cebulę i por . Sos doprawić do smaku maggi. Włożyć kawałki golonki i dusić na bardzo małym gazie 15 minut . * Marchew , seler i pietruszkę można podać do golonki jako jarzynkę
Golonka wieprzowa w czerwonym sosie
Mięso i warzywa zrumienić na suchej patelni
Golonka wieprzowa w czerwonym sosie
Mieso i warzywa zalać wodą i gotować do miękkości mięsa
Golonka wieprzowa w czerwonym sosie
Przyprawy podsmażyc na maśle i rozprowadzić wywarem z gotowania
Golonka wieprzowa w czerwonym sosie
W sos włożyc pozbawioną kości golonkę i chwilę dusić